Procesul reciclarii autoturismelor este extrem de complicat pentru ca sunt mai multe piese care trebuie reciclate separat si mai multe materiae nocive care trebuie separate. Procesul incepe odata ce vehiculele sunt invetariate pentru piese. Apoi cei care se ocupa cu reciclarea pornesc motorul pentru a inspecta scurgerile. Dupa inventar, fluidele sunt extrase si indepartate. Dupa ce fluidele snt indepartate, piesele nocive ca bateria, mercurul si reziduul de sodium sunt indepartate. Dupa ce toate aceste piese sunt indepartate caroseria ramasa este strivita si reciclata.
Componentele si piesele de schimb ce pot fi refolosite sunt demontate si testate, apoi sunt clasificate pe componente si inregistrare intr-un sistem informatic.
Autovehiculul este depoluat eliminandu-se din acesta toate substantele nocive mediului: uleiul de motor, antigelul, lichidul de racire, combustibilul etc. Toate aceste substante sunt depozitate in containere si transferate catre companii ce le pot recicla in asa fel incat sa nu afecteze natura.
Alte elemente considerate perriculoase sunt eliminate : bateria, piese ce contin mercur si electronicele. De asemenea sunt trimise catre reciclare si geamurile, cauciucirile, alte piese ce contin sticla sau plastic.
Sunt demontate cu atentie componentele ce pot fi re-utilizate.Caroseria este trimisa catre reciclare.
Piesele demontate ce pot fi reutilizate sunt testate apoi clasificate. Le sunt atribuite coduri si informatii despre tipul si modelul masinii la care se potrivesc.Toate aceste informatii sunt apoi introduse in baze de date electronice. Piesele sunt trimise catre vanzare.
Procesul de reciclare al masinilor limiteaza risipa resurselor noi, reduce poloare si ofera oamenilor posibilitatea de a achizitiona piese auto la un pret mai accesibil.
Reciclarea autovehiculelor reprezintă valorificarea materialelor uzate (deșeuri) pentru a fi folosite în producția de materiale noi. Scopul principal este limitarea utilizarii resurselor naturale și utilizarea mai eficientă a acestora. Reciclarea materialelor, respectiv reciclarea deșeurilor reduce poluarea aerului și a apei de suprafață, limitând emisia de gaze nocive. Gama materialelor ce pot fi reciclate este una largă : sticla, hartie, metal, plastic, echipamente electronice, textile, uleiuri uzate s.a. Cea mai eficientă forma de reciclare este refolosirea unei componente gata asamblate în vederea încorporării într-un mecanism nou, de exemplu, refolosirea/reutilizarea componentelor si pieselor auto provenite din dezmembrarea vehiculelor prematur scoase din uz la autovehicule noi pe linia de montaj.