Nu sunt putini cei care isi vand masina in vederea dezmembrarii. Dar de ce ai apela la o asemenea metoda pentru masina ta veche sau pe care nu o mai folosesti? Iata mai jos cateva situatii care duc la vanzarea masinii personale catre cei care le dezmembreaza.
Masina nu mai functioneaza
Indiferent de marca si model, la un moment dat, masinile ajung sa devina atat de vechi incat se strica si reparatia lor costa mult prea mult si nu mai merita investitia de a le repune in circulatie. In acest caz, ai doua solutii: ori o duci la Remat si primesti in schimb contravaloarea sa in greutate la pret de fier vechi, ori o dezmembrezi. Prima solutie insa este cea mai putin profitabila, deoarece o masina cu o greutate de aproximativ 1200 kg costa in jur de 300-450 de lei la Remat ca si fier vechi. In schimb, daca o dezmembrezi singur sau o vinzi cuiva care se ocupa cu asa ceva poti lua ceva mai multi bani.
Automobil cu taxa de inmatriculare mult prea mare
Chiar daca ai o masina functionala, este posibil sa nu se inghesuie nimeni ca sa o cumpere din cauza taxei uriase de inmatriculare. Sa luam de exemplu masini germane sau frantuzesti, fabricate in jurul anilor 2000, cu o norma de poluare Euro 3 si inmatriculate in Romania. Pretul unui asemenea exemplar functional este in jurul valorii de 1500-2000 de Euro, depinde de marca si dotari. Daca insa nu o poti vinde la acesti bani din cauza ca un nou client nu o poate trece pe numele personal, nu-ti ramane decat sa o vinzi unui parc de dezmembrari. Poate ca aici vei lua ceva mai putini bani, dar e singura solutie daca vrei sa te bucuri de niste monetar rapid.
Autoturism cu acte in neregula sau pierdute
Cei care circula cu masini care au trecut in carte si talon alt nume decat cel personal sunt foarte multi. Acestia, in momentul in care se intampla ceva cu actele, nefiind titularii acestora, nu pot scoate un talon sau o carte noua. Daca esti in situatia aceasta si vrei sa valorifici cat poti de mult masina, o poti vinde la dezmembrari. Acestora trebuie insa sa le inmanezi macar o copie dupa actele masini, poti pastra numerele si in caz ca nu mai ai nimic care sa dovedeasca provenienta masinii, poti da o declaratie pe propria raspundere ca masina nu face obiectul unui furt.
Masinile lovite
Daca ai ghinionul sa lovesti masina, daca cumva cade pe ea un copac in timpul unei furtuni sau gheata pe timp de iarna, adica anumite lucruri ce nu sunt acoperite de asigurare, ai din nou aceleasi variante ca si la primul punct. Ori duci epava la fier vechi, ori o vinzi la dezmembrari. Oricum ai calcula insa, la dezmembrari vei lua mai multi bani pe ea, mai ales daca se pot recupera piese principale precum motor, elemente de caroserie, etc.
Cel mai bine, o dezmembrezi singur
Varianta cea mai buna din punct de vedere financiar este sa dezmembrezi singur masina. Dar pentru acest lucru ai nevoie de un garaj, de un spatiu in care sa depozitezi piesele dezmembrate. Cel mai bine, scoti de pe o masina tot ce poti, adica elemente de caroserie, interior, motor, transmisie, mecanica, chiar si geamuri si roti, dupa care vinzi caroseria ramasa la fier vechi, de unde recuperezi inca 200-300 de lei. In rest, te apuci sa faci poze la fiecare piesa, le postezi online pe site-uri specializate si incepi sa vinzi piesele. Nu trebuie sa te mire ca daca ai rabdare, dupa ce tragi linie peste 1-2 ani, ca ai incasat cu mult peste pretul masinii intregi in urma vanzarii pe bucati.